21
Sep
08

Hable con ella

A trecut prea mult timp de cand nu am mai vazut un film regizat de Almodovar. Uitasem cum poate sa “atace” un subiect scandalos si nu doar sa-l transforme in ceva acceptabil dar sa-i confere si o nota de frumusete sau eleganta. De fapt, asta cred ca incearca sa faca, neconventional ce-i drept, in toate filmele sale: sa ofere o alta perspectiva din care sa privim lucrurile.

Hable con ella (2002) este un film despre comunicare (asa cum reiese si din titlu), mai exact despre teama de a comunica uneori pentru a nu cadea in ridicol, despre cum un monolog se poate transforma in dialog si invers, prietenia dintre doi barbati care se cunosc in clinica unde au grija de femeile pe care le iubesc… sau au aceasta impresie, limita uneori imperceptibila intre iubire si obsesie.

Ca structura, filmul este impartit in trei povesti, alternand episoade din prezent cu unele din trecutul personajelor. Ce mi s-a parut interesant  a fost modul in care camera intarzie pe anumite parti ale corpului sau detalii ale hainelor, dar si impresia de spectacol pe care ti-o lasa filmul, datorita cortinei care se ridica inainte de prima scena si a  celor doua reprezentatii de dans de la inceput si sfarsit. Intre ele ne sunt prezentate complicatele relatii dintre personaje, coridele elegante ale Lydiei, dansul Aliciei sub indrumarea profesoarei interpretata de Geraldine Chaplin, muzica lui Caetano Veloso, dar si scene incomode, deranjante, cum ar fi cele de voyeur ale lui Benigno, cele din camera de spital a Aliciei sau filmuletul alb-negru cu Paz Vega .

Hable con ella spune o poveste cu un final care pe mine m-a surprins, ce ridica multe intrebari delicate, genul de film pe care simti nevoia sa-l revezi, nu neaparat pentru ca ti-a placut, dar pentru a fi sigur ca l-ai inteles.

Advertisements

3 Responses to “Hable con ella”


 1. September 24, 2008 at 10:27 am

  e adevarat, filmul asta e un film pe care trebuie sa il intelegi pentru a spune ca l-ai vazut.

 2. September 30, 2008 at 11:06 am

  E misto filmul, ca toate pe care le-ai propus pe aici. Mai recomanda-mi unul!

 3. 3 moonlightblues
  September 30, 2008 at 8:16 pm

  doar unul?depinde de ce ai chef sa vezi…daca vrei unul cu plot interesant Das Leben der Anderen, o comedie His Girl Friday, drama The Hours sau Amores Perros, experiment La Jetee…sunt prea multe..mai bine vorbim fata in fata la cafeaua aia pe care o tot amanam 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: