15
Mar
09

Evadare

madigan

Nu stiu cati dintre cei care citesc aceste randuri au idee cine a fost Elvira Madigan, mie imi suna cunoscut  doar ca numele concertului lui  Mozart pana sa vad filmul din 1967 regizat de Bo Widerberg.  Povestea de dragoste a unei acrobate daneze de doar 20 ani care in 1889 scandalizeaza societatea fugind cu un locotenent de cavalerie suedez casatorit. Cei doi petrec o luna impreuna departe de cunoscuti intr-un sat din Danemarca pescuind, mergand la picnicuri si ironizand titlurile din ziarele care ii dadeau disparuti, dar se sinucid la scurt timp dupa aceasta evadare.

Mi-a placut cum a fost sugerata eliberarea de conventii si cautarea unei alte identitati prin faptul ca el renunta la uniforma militara iar ea renunta la numele de scena si redevine Hedvig Jensen. Mai sunt si unele cadre care, unui spectator atent la detalii, i-ar oferi indicii asupra finalului tragic daca acesta nu ar fi fost deconspirat de regizor la inceputul filmului. Nu am inteles aceasta alegere a regizorului si nici motivele celor doi indragostiti de a-si lua viata nu cred ca au fost foarte bine conturate catre final.

Am stat in cumpana daca sa scriu ceva despre film pentru ca este unul de atmosfera, nu e filmul care sa impresioneze prin poveste, dimpotriva, la prima vedere poate parea chiar prea romantic sau siropos. Si nici tema depasirii constrangerilor sociale-a celor doi indragostiti care se opun normelor morale si fug pentru a-si cauta cu naivitate propria lor lume care sa-i accepte-nu e noua.

Imaginea insa e fascinanta, te fura…frumusetea angelica a Piei Degermark, decorurile campestre care ascund idila celor doi, culorile pastelate. Cu fiecare cadru ai impresia ca te uiti la o pictura impresionista in tonuri de galben, albastru si verde pe muzica de Mozart. Este un film pentru cei carora le plac filmele lui Antonioni sau cele picturale in general, in care imaginile sau mimica personajelor spun mai multe decat toate replicile sau povestea in sine.

Advertisements

0 Responses to “Evadare”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: