01
Sep
09

Long Day’s Journey into Night

longdaysjourney

Am mai vazut filme avand la baza o piesa de teatru dar pot sa spun ca niciunul nu mi-a lasat atat de pregnant senzatia ca sunt in primul rand in timpul unei reprezentatii. Long Day’s Journey into Night a aparut in anul 1962 ca adaptare a piesei cu acelasi nume scrisa de Eugene O’Neill, avandu-i ca protagonisti pe Katharine Hepburn, Ralph Richardson, Jason Robards si un foarte tanar Dean Stockwell care la inceput as fi putut jura ca nu se va ridica la nivelul colegilor sai de platou ….sau de scena?

Filmul urmareste o zi din viata unei familii care se destrama incetul cu incetul in ciuda incercarilor membrilor ei de a nega realitatea sau de a o invalui in minciuni confortabile pentru a pastra iluzia normalitatii. Alcoolism, avaritie, boala, conflicte intre frati, esec, dependenta de morfina si un strop de nebunie: o miza formidabila pentru un film in care aparent nimic nu se intampla. Totul in nuantarea crizei familiei se bazeaza pe performanta actoriceasca a celor patru actori. René Clair sustinea ca nu exista actori care sa poata excela in acelasi timp si in teatru si film dar este de ajuns sa o vezi pe Hepburn in timpul unui singur schimb de replici sau pe Stockwell vorbind despre mare sa reconsideri teoria. Regizorul Sidney Lumet isi aminteste de performanta actritei in cartea sa “Making movies”:

long

“Kate built that character stone by stone. Something was still tight about the performance until the end of the second week. There’s a moment in the script when her youngest son, trying to cut through her morphine haze, screams at her that he’s dying of consumption. I said: Kate, I’d like you to haul off and smack him as hard as you can. She started to say that she couldn’t do that, but the sentence died halfway out of her mouth. She thought about it for thirty seconds, then said: Let’s try it. She hit him. She looked at Dean’s horrified face, and her shoulders started to shake. She dissolved into the broken, frightened failure that was so important an aspect of Mary Tyrone. The sight of that giant Hepburn in such a state was the personification of tragic acting.”

Dar revenind la pelicula, este imposibil  sa nu remarci modul in care au fost folosite de-a lungul filmului lumina si intunericul pentru a marca starile personajelor, mai ales trecerile de la luciditate la nebunie ale mamei dependente. Astfel incat, o data cu succesiunea scenelor, se poate observa cum de la spatiul deschis de la inceputul filmului membrii familiei se retrag in spatiul intunecat si claustrant al casei unde au loc majoritatea dezvaluirilor. Un film cu personaje complexe, dar mai incarcat si dificil de urmarit comparativ cu adaptarile pieselor lui Tennessee Williams de exemplu. Mi-ar fi placut sa pot citi piesa inainte, sa-mi dau seama in ce masura a fost transpusa pe pelicula. Acum cativa ani cand mi-a cazut in mana o carte de O’Neill m-am multumit sa citesc doar “Straniul interludiu” si din pacate acum nu i-am mai gasit piesele prin librarii. Acelasi lucru mi s-a intamplat cand am cautat si ceva de Ibsen si Shaw, ceea ce ma face sa cred ca editurile nu mai sunt atat de interesate de dramaturgie.

Advertisements

5 Responses to “Long Day’s Journey into Night”


 1. 1 anna bella
  September 9, 2009 at 9:53 am

  La Multi Ani ANA! O zi cat mai frumoasa!

 2. 2 moonlightblues
  September 9, 2009 at 8:55 pm

  iti multumesc pentru gand 🙂 dar nu prea pot sa spun ca sarbatoresc ziua asta

 3. September 15, 2009 at 6:07 pm

  O’Neill mai degrabă la anticariat – cele două volume de teatru din 1968 :).

 4. 4 moonlightblues
  September 16, 2009 at 12:05 am

  depinde ce anticariate ai in zona 🙂 daca nu, mai ramane si varianta in engleza

 5. September 16, 2009 at 5:33 pm

  Mda, cred că engleza e totuşi cea mai bună soluţie.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: