08
Nov
09

Ambitii si femei fatale

roomRoom at the Top (1959) este o drama despre diferentele de clasa si ambitia unui personaj de a sari cateva trepte pe scara sociala, subiecte care acum ar putea sa para pretentioase. Filmul regizat de Jack Clayton a aparut insa intr-un moment in care surprindea perfect ierarhizarea societatii in Anglia de dupa al doilea razboi mondial, in acelasi timp starnind rumoare prin unele scene considerate pe atunci prea indraznete.

Personajul interpretat de Laurence Harvey este oportunistul tipic: arogant, nerabdator, care ar face orice sa-si atinga scopurile, chiar sa se casatoreasca cu fiica unui afacerist daca asta i-ar asigura un loc in cercurile influente in care si-ar dori sa traiasca. Pana sa intre in scena Alice Aisgill  predominanta e tematica sociala, critica generatiei care isi gaseste valorile cele mai importante in statut, bani si putere. Dar dupa aparitia personajului interpretat de Simone Signoret treci de sentimentul initial: filmul nu ti se mai pare atat de anost, conflictele dintre personaje sunt mai accentuate si in unele situatii par sa domine tematica sociala.

Mi-a placut ca, inca din momentul in care se cunosc pe o scena, relatiile celor doi apar ca un joc al rolurilor: Alice e cea care isi interpreteaza rolurile doar pe scena iar cu cei din jur e de o sinceritate dezarmanta, in timp ce Joe isi joaca rolurile in viata de zi cu zi cu orice persoana intalnita in afara de Alice. Ea este femeia nefericita intr-un mariaj plictisitor, o prezenta cu acel aer provocator de femeie fatala, senzuala dar nu vulgara, care m-a facut sa ma gandesc la Jeanne Moreau in prima noapte de dragoste a cinematografului francez.

In definitiv Room at the Top are povesti consistente si personaje complexe  asa ca nu-mi explic de ce am dat de el cautand filme in care a mai jucat Signoret si nu pentru ca l-am vazut recomandat de cineva. Poate nu e pe placul tuturor dar merita vazut macar pentru cum Signoret surprinde nuantele unui rol care i se potriveste perfect.

Advertisements

5 Responses to “Ambitii si femei fatale”


 1. November 9, 2009 at 12:37 pm

  Ştiu că-i un clişeu, dar cartea e mult mai bună ;). Acolo, personajul lui Joe e extrem de fin şi nuanţat conturat, e mult mai complex şi mai ambiguu (într-un sens pozitiv) decât lasă se se înţeleagă pelicula. În film, acesta e înfăţişat ca un ţărănoi cu o gândire simplistă, deci mult mai plauzibil, tre’ să recunosc, în termeni reali. Merită încercată, zic eu, împreună cu continuarea, Life at the Top.

 2. 2 moonlightblues
  November 9, 2009 at 10:07 pm

  am vazut ca e ecranizarea unei carti dar sincera sa fiu, daca numele scriitorului nu mi-a sunat cunoscut si la cate filme din anii ’50 au avut la baza cartulii obscure, nu m-am interesat mai departe….acum intrebarea e daca le si gasesc pe undeva, continuarea vad ca a fost tradusa la editura orizonturi

 3. November 9, 2009 at 10:15 pm

  John Braine e cel mai cunoscut reprezentant al curentului “tinerii furioşi” din Marea Britanie. Teoretic, le găseşti pe amândouă în orice anticariat. Au avut vreo trei-patru ediţii încă din anii ’60, în tiraje imense. În traducere, Drumul spre înalta societate şi Viaţa în înalta societate. Eu le recitesc odată la câţiva ani ;).

 4. 4 boladenieve78
  November 11, 2009 at 6:48 pm

  actually “Viata in inalta societate” mi-a placut mai mult decat “Drumul..”. u shd definitely try 🙂 (filmul nu l-am vazut, dar ar putea face si ei un remake. cu kate winslet daca se poate 😀 )

 5. 5 moonlightblues
  November 11, 2009 at 7:30 pm

  uff numai eu nu auzisem de autorul asta? e cazul sa ma pun serios pe cautat 🙂 cat despre remake nu m-ar mai mira nimic la cum apar in ultima vreme….remake urile si ecranizarile. in curand o ne miram daca mai gasim un scenariu original


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: