06
Aug
10

La faute à Fidel!

Miscarile politice ale anilor ’70 vazute prin ochii unei fetite de 9 ani din Paris care nu intelege de ce viata ei trebuie sa se schimbe doar pentru ca parintii au devenit “comunisti”.

Dintr-o data Anna trebuie sa se mute intr-o casa modesta fara gradina, sa inteleaga ce este solidaritatea sociala si sa ia lectii de istorie de la bone sau necunoscutii care-i viziteaza parintii, i se spune ca Mickey Mouse este “fascist” si se joaca cu fratele ei de-a Allende si Franco.

Filmul regizat de Julie Gavras vorbeste despre lupta impotriva fascismului in Spania sau alegerea lui Salvador Allende in Chile dar nu e genul de film-lectie de istorie , il vad mai degraba o drama cu accente comice, doar improvizata pe cateva aspecte politice. Pentru ca nu politica e cea mai importanta in film, ci modul in care idealismul parintilor ii face pe cei doi copii sa vada lumea din jur.

Ideea de a reda miscari politice din perspectiva unor copii nu e noua, dar nu-mi amintesc ca cineva sa fi coborat camera de filmat la nivelul ochilor unui copil in timpul unei demonstratii de strada de exemplu, sau sa fi redat atat de bine confuzia unui copil cand isi da seama ca nici parintii nu stiu care alegeri sunt corecte si care gresite.

Actrita care o interpreteaza pe Anna de la Mesa, Nina Kervel-Bey este extraordinara, privirea ei, ba nedumerita, ba indignata, captand atentia camerei pe tot parcursul filmului. Merita vazut macar pentru rolul ei convingator.

Advertisements

0 Responses to “La faute à Fidel!”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: