17
Aug
10

Nostalgii si comedii

I Fidanzati (1962)

Din fiecare cadru al filmului se vede ca regizorului Ermanno Olmi i-a placut nespus de mult cinematografia lui Antonioni. I Fidanzati este un film aproape static si cateva scene chiar par decupate din decorul industrializat din Il Deserto Rosso.

Nici ca tematica nu se indeparteaza foarte mult, filmul punand in imagini singuratatea unui personaj care, transferat sa lucreze  intr-o fabrica dintr-o regiune saraca a Siciliei, este nevoit sa se desparta de logodnica.

Multe flashback-uri, nostalgii, dansul ca motiv de-a lungul filmului.

Ai fi tentat sa-l consideri plictisitor pana cand povestirea se incarca cu intelesuri din amintirile lui Giovanni, scrisorile primite, din expresia chipului unei femei care danseaza sau  imaginea unei biserici pline de copii. Cu toate acestea, nu stiu daca asteptarea merita. Mi-au placut cateva scene dar personajele nu se dezvaluie suficient de mult sa devina memorabile in vreun fel.

Ieri, oggi, domani (1963)

Este una din comediile care i-au adus impreuna pe Sophia Loren si Marcello Mastroianni, de data asta in trei schite despre cupluri din diverse parti ale Italiei.

Din primul segment aflam cum o familie saraca din Napoli recurge la o solutie nostima de moment ca Adelina (Sophia Loren) sa nu intre la inchisoare pentru contrabanda cu tigari, in timp ce al doilea, care in ansamblu mi s-a parut mai sters decat cele care-l incadreaza, urmareste o femeie bogata si plictisita care isi scoate amantul si Rollsul la o plimbare prin Milano.

Cea mai comica parte este lasata, nu intamplator, pentru finalul filmului: Sophia Loren in rolul unei prostituate de lux din Roma care-si determina vecinul sa puna la indoiala decizia de a deveni preot si sa faca gesturi necugetate, timp in care un client bogat (Mastroianni) se agita sa-i atraga atentia.

O combinatie interesanta de necazuri si bucurii zgomotoase in familia tipic italiana, prejudecatile anilor de dupa razboi la care se adauga comicul de situatie si interpretarile celor doi actori. De vazut cu siguranta, mai ales daca ii stiti si din Matrimonio all italiana, sau Una giornata particolare.

Advertisements

0 Responses to “Nostalgii si comedii”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: