16
Dec
10

Fantezii

Printre filmele vazute in ultimele zile sunt doua care mi-au lasat impresii amestecate, ceva intre comercial si estetica dusa la extrem. Nu ma puteam hotari daca sa le recomand sau nu dar poate cineva o sa vada in ele ceva ce eu nu am vazut.

Cracks (2009) reprezinta debutul in lung metraj al lui Jordan Scott, fiica regizorului Ridley Scott si reda modul in care se schimba viata fetelor dintr-o scoala din Anglia cu regulament sever dupa venirea unei eleve straine. Sunt anii ’30, anii jazzului si charlestonului iar fetele inchise aici cu profesoare stricte si cursuri plictisitoare asteapta cu nerabdare orele de inot pentru a asculta povestile excentricei Miss G.

Eva Green – intr-unul din cele mai bune roluri in care am vazut-o – domina filmul cu tinutele ei iesite din comun in decorul gri al scolii, micile obsesii si detaliile fictive pe care le preia din carti pentru a-si construi propria poveste. Trecand peste faptul ca tema filmului nu e originala mi-a placut personajul ei captiv parca intr-un decor, in paginile unei carti, nestiind de cele mai multe ori sa faca diferenta intre realitate si ceea ce povesteste fetelor in timpul cursurilor.

In Demain des l’aube (2009) intalnim acelasi gen de personaje: doi frati care in loc sa se confrunte cu problemele din viata reala participa la reconstituirea unor batalii istorice, preferand sa traiasca in trecut intr-o perioada in care onoarea se apara prin dueluri.

Ambele filme au un mesaj puternic vizual si o coloana sonora deosebita dar cam atat. In ambele filme totul se reduce la rolurile pe care le joaca personajele in propriile fantezii  pentru ca spre final sa ne dam seama cat de inselator poate fi refugiul pe care si l-au construit. Atat personajul Evei Green cat si cei doi frati din filmul lui Denis Dercourt traiesc in niste proiectii, ea in povestea unei aventuriere, cei doi in bataliile lui Napoleon.

 

Advertisements

0 Responses to “Fantezii”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: