21
Jan
11

The Fallen Idol

Prima colaborare a regizorului Carol Reed cu Graham Greene, cu un an inainte sa apara The Third Man, ofera o perspectiva inedita filmelor cu personaje – copii aratand ca uneori si adultii pot invata lectii pretioase.

Copilul unui ambasador aflat in misiune la Londra devine martorul unei relatii intre valetul tatalui sau si secretara ambasadei. Cum parintii sunt plecati mai tot timpul Phillipe isi petrece zilele in bucatarie in compania angajatilor unde surprinde fara voia sa scene si franturi de conversatie pe care le interpreteaza dupa bunul plac. Este prea devreme sa inteleaga asa ca devine complicele jocurilor adultilor.

Dar atunci cand are loc o aparenta crima Phillipe este pus in situatia de a nu sti cum sa interpreteze lucrurile, nu stie daca ar trebui sa pastreze secretele prietenilor sau sa spuna adevarul, ambiguitatea creata in jurul loialitatii copilului reusind sa mentina starea de tensiune pana la sfarsitul filmului.

Carol Reed se joaca ingenios cu unghiurile de filmare ale camerei si decorurile, avand in vedere ca perspectiva spectatorului este marginita de interiorul acelei ambasade aproape pustii. Asa se face ca unele din cele mai interesante cadre sunt subliniate prin diverse artificii ale camerei cum ar fi schimbarea perspectivelor in momentul asa-zisei crime sau jocurile de umbre in casa intunecata.

Nu am avut cine stie ce asteptari cand am ales sa vad filmul. In comparatie cu The Third Man Night Train to Munich(1940) nu mi se paruse atat de original si alte filme regizate de Reed nu mai vazusem. Dar  The Fallen Idol(1948) merita sa fie vazut. Mi-a placut cum regizorul pune in discutie minciunile adultilor si limitele care se impun atunci cand copiii sunt implicati in situatii delicate fara sa transforme totul in ceva vadit moralizator.

Advertisements

0 Responses to “The Fallen Idol”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: