22
Feb
11

Istoria Argentinei pe acorduri de tango

Cartea lui Tomás Eloy Martínez mi-a amintit cat de mult iubesc tangoul.  Adevarul este ca l-am cam neglijat in ultima vreme asa ca nu puteam sa aleg o carte mai potrivita sa-mi tina companie cateva seri.

Un student american fascinat de eseurile lui Borges despre originile tangoului pleaca in Buenos Aires pentru a asculta un cantaret a carui voce nu a fost inregistrata niciodata. Figura lui Julio Martel pare la inceput o legenda, o poveste auzita intr-o cafenea din San Telmo, insa detaliile despre aparitiile lui surprinzatoare se suprapun pe imagini din realitate. Oamenii l-au vazut, l-au ascultat, il considera mai bun decat Gardel dar nimeni nu stie in ce loc va mai canta.

Tomás Eloy Martínez arunca o privire nostalgica asupra tot ce inseamna tango, spectacol, Buenos Aires, sunt povesti care duc la alte povesti si contureaza sub forma unei panze de paianjen perioade din istoria Argentinei.

Cautarea lui Julio Martel se transforma in cautarea acelui Buenos Aires querido al anilor ’20-‘30, orasul lui Carlos Gardel in care legendele se nasc la tot pasul, in cafenelele si librariile unde se danseaza milonga sau in peisajul dezolant al stradutelor orasului vechi. Un oras vazut ca un labirint: strazile au nume diferite de la o saptamana la alta iar oamenii isi schimba continuu starea de spirit, tonul si limbajul.

Daca nu ai sti ca este un spatiu real ai putea sa ti-l inchipui un alt Santa Maria, un refugiu imaginat de un scriitor in paginile unei carti. Descrierile iti lasa aceeasi senzatie de vis, de spatiu unde orice este posibil:

“Am avut senzatia ca in Buenos Aires-ul acelor luni firele realitatii se miscau in alt ritm decat oamenii si teseau un labirint in care nimeni nu gasea nimic si pe nimeni”.

“Intr-o sambata am mers pe jos pana la malul raului, traversand, chipurile, o cale ferata care, de fapt, nu exista si infruntand intunericul bezna din sud. Un vapor enorm cu toate luminile aprinse inainta in dreapta mea, dincolo de Fantana Nereidelor. Am avut impresia ca vaporul intra incet se strazile orasului, chiar daca stiam ca asta ar fi fost imposibil. Se misca printre cladiri cu cadenta unei camile fantomatice, in timp ce noaptea isi deschidea mana si arunca o spuza de stele.”

“Pe masura ce se innopta se umpleau cafenelele…Acolo, realitatea nu stia ce sa faca si umbla de capul ei, la vanatoare de autori care sa aiba curajul s-o povesteasca.”

Advertisements

4 Responses to “Istoria Argentinei pe acorduri de tango”


 1. March 12, 2011 at 10:54 am

  Cand spui Borges si Buenos Aires spui automat si tango. Istoria tangoului este printre cele mai frumoase eseuri ale lui (dupa mine). Voi cauta si eu cartea lui Martinez, m-ai facut foarte interesat 😀

  • 2 moonlightblues
   March 12, 2011 at 1:08 pm

   unde i-ai gasit eseurile despre tango? si eu as vrea sa le citesc dar nu stiu daca sunt traduse si la noi. fac parte din acel volum de eseuri aparut la polirom sau le-ai citit intr-o editie mai veche?
   una peste alta, daca iti place borges o sa-ti placa si cartea argentinianului pentru ca are pe langa referirile la eseurile despre tango si o cautare a alephulul lui borges prin buenos aires 🙂

   • March 15, 2011 at 9:51 pm

    Istoria tangoului se gaseste si in editia veche din Cartea de nisip, aparuta prin ’83. Cele noi de la Polirom au cam tot… Literatura argentiniana e preferata mea (Borges, Casares, Sabato, Cortazar) si ceva mai extins, literatura sud-americana. O sa revin cu o parere legata de cartea lui Martinez, merci pentru recomandare!

 2. July 4, 2011 at 3:53 am

  Frumos,m-a placut mult.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: