04
Mar
11

Äideistä parhain

Scriam acum ceva timp ca mi se pare interesanta tema evacuarii copiilor pe timp de razboi si in general a comunitatilor din care copiii dispar intr-un fel sau altul. Am intalnit-o in unele carti dar pana sa vad acest film nu am gasit-o niciodata transpusa in imagini.

Regizat de Klaus Härö, Äideistä parhain (2005) abordeaza problema celor peste 70 000 de copii obligati sa traiasca o schimbare nefireasca la inceputul celui de-al doilea razboi mondial cand sunt evacuati din Finlanda la adapost in teritoriile suedeze. Povestea este a unuia din acei copii finlandezi nevoiti sa se acomodeze situatiei care, ajuns la maturitate, rememoreaza episoade din timpul razboiului.

Impresioneaza scrisorile schimbate de cele doua femei care-si asuma rolul de mama pe fondul revoltei copilului care-si pierde casa, tatal si ramane doar cu sentimentul ca ar putea din nou pierde totul. Neputinta de a comunica cu familia suedeza, bantuita la randul ei de propriile remuscari si sentimente de vinovatie pentru moartea unui copil, il face sa se simta ca un strain in noul camin.

Cumva tot filmul esti tentat sa alegi una din cele doua familii, pana la un punct in care limitele dispar si imaginea celor doua mame se confunda. Scenele din final iti lasa impresia ca a fost vorba de incercarea de a recupera un timp pierdut din cauza unei scrisori nedeschise la timp.

Regizorul finlandez reuseste prin cadre de o simplitate cuceritoare sa arate cum razboaiele schimba oameni, familii, sau cum o persoana isi poate pune la indoiala identitatea. Desi a fost urmarit un singur personaj, aceasta ar putea fi povestea oricarui copil care a trait in acele vremuri.

Advertisements

2 Responses to “Äideistä parhain”


 1. 1 Cealaltă Ancuţă
  March 8, 2011 at 5:19 pm

  Hello, ai o leapsa la mine pe blog. 😀
  La multi ani!

 2. 2 moonlightblues
  March 8, 2011 at 6:20 pm

  la multi ani 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: