28
Apr
11

Nostalgiile unui cuib de nobili

Une poignée de gens este o poveste spusa simplu si frumos, despre trecut si identitate, despre oameni care pot lasa sa treaca ani buni pentru a se adaposti de povestile din trecut dar pe care intotdeauna amintirile o sa-i aduca inapoi in lumea pe care au parasit-o, prin intermediul unui jurnal de familie sau al unui album de fotografii.

O parizianca de origine rusa pe care trecutul familiei sale nu a preocupat-o niciodata este contactata de un pretins var pentru a-i inmana un jurnal tinut de printesa Nathalie Belgorodsky, un jurnal care inchide in paginile sale nu doar istoria intesata de tristeti si bucurii marunte a unei familii dar si o Rusie cu obiceiuri disparute.

Cartea prezinta ultimele luni ale familiei Belgorodski unite in primavara anului 1917 la mosia de la Baigora inainte de inceperea revolutiei ruse si de asasinarea unuia dintre frati. Sunt ultimele momente pe care familiile nevoite sa se desparta si sa caute refugiu in alte colturi ale lumii le petrec impreuna in acel cuib de nobili.

Asasinarea lui Rasputin, revolta taranilor impotriva proprietarilor de mosii sunt subiecte mentionate in unele capitole insa nu detaliile istorice au fost cele care mi-au ramas intiparite in minte. Ce mi-a placut in mod deosebit a fost cat de frumos a surprins Anne Wiazemsky lumea nobililor rusi de-a lungul romanului, acea nostalgie a adunarilor de familie si poate chiar o nostalgie a imperialismului.

Presupun ca ar fi putut fi mai multa emotie in paginile cartii, scriitura este prea detasata pe alocuri si se trece peste detalii care puteau fi surprinse cu mai mare minutiozitate. Dar este o carte cu iz de povesti spuse la gura sobei in catune acoperite de zapada, cu familii exilate si persoane dragi plecate la razboi, cu printese care patineaza pe lacuri inghetate sau danseaza valsuri in saloanele roz ale unui vechi conac. Asa ca cine-i mai cauta cusururi ?

Advertisements

3 Responses to “Nostalgiile unui cuib de nobili”


  1. April 29, 2011 at 2:40 pm

    Ce-mi place că scrie şi despre Rasputin! Am ochit-o 😀

  2. 2 zvârluga
    April 29, 2011 at 3:21 pm

    A aparut și în română la Paralela45 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: