09
May
11

The Glass Room

Cartea britanicului Simon Mawer s-a dovedit a fi o lectura bizara. Daca in primele pagini nu puteam scapa de senzatia ca citesc o revista de arhitectura sau de design interior, in a doua parte a cartii autorul a considerat necesar sa imbine ce ar fi putut fi un reusit roman istoric cu twisturile putin credibile ale unor povesti de dragoste. Cam incalcita pentru gusturile mele dar trebuie sa recunosc ca ideea de la care porneste totul mi s-a parut originala.

The Glass Room este de fapt povestea unei case si a locuitorilor ei de-a lungul a cateva decenii, din perioada interbelica, de-a lungul celui de-al doilea razboi mondial si pana in prezent. Constructia este considerata o adevarata capodopera a arhitecturii, o casa care din ce am citit chiar exista in Cehia, intr-o zona a orasului Brno, in carte fiind ridicata de un excentric arhitect german pentru un industrias evreu nevoit sa fuga din Europa in urma Holocaustului.

Este pus in discutie foarte des conceptul de arta, mai ales acel modernism pentru care orice ornament reprezinta o crima, autorul jucandu-se cu simboluri si metafore tot atat de usor cum shimba si vietile personajelor lui.

Am apreciat combinatia interesanta de arta si istorie, de trecut si viitor, si modul in care dintr-un simbol al  viitorului casa se transforma o data cu amintirile personajelor pe care le adaposteste intr-un spatiu al trecutului si al destainuirilor dureroase. Cu toate acestea nu cred ca era necesar ca autorul sa dezvolte atat de mult povestile secundare, toate acele divagatii fac ca unele personaje sa nu fie conturate suficient si te indeparteaza la un moment dat de povestea familiei Landauer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: