20
Sep
11

So many people are shut up tight inside themselves like boxes

Nu ar fi prima carte pe care m-am gandit sa o abandonez dupa primele pagini ca mai apoi sa-mi rezerve surprize placute. Dupa o carte de Tracy Chevalier, stilul lui Siri Hustvedt mi s-a parut pretentios si coplesitor prin multitudinea de detalii carora nu le vedeam rostul. Tot asteptam sa mi se spuna si o poveste, nebanuind ca o sa-mi fie oferite atat de multe daca aveam putina rabdare.

What I Loved detaliaza vietile a doua familii din lumea academica a New York-ului anilor ‘70: un profesor de istoria artei casatorit cu o scriitoare si un artist controversat a carui sotie este preocupata de sociologie, studiind boli de nutritie sau cazuri de isterie din secolul XIX. Cele doua familii, Hertzberg si Wechsler, isi traiesc impreuna dramele si bucuriile pana in momentul in care se intampla ceva care schimba modul in care personajele interactioneaza.

Scriitoarea observa, analizeaza si interpreteaza cum personajele fac fata unei pierderi, pierderea unui copil, pierderea sotiei, pierderea increderii sau a controlului.

What I Loved ofera uneori un spectacol fascinant si grotesc pe care nu l-am anticipat in acele prime pagini calculate. Am fost luata prin surprindere de mai toate twisturile cartii si niciunul din scenariile pe care mi le imaginam nu s-au adeverit. Ba chiar, dupa cateva zeci de pagini, romanul incepe sa aduca mai mult cu un thriller cu personaje stranii decat cu drama unor intelectuali.

Cartea aduce in discutie si interpretarea unor opere de arta pe care le poti citi, in care poti cauta semne ale intentiilor sau temerilor personajelor. Ceea ce a facut ca lectura sa fie si mai interesanta. Mi-au placut acele basme reinventate in opere de arta si maniera in care Siri Hustvedt le descrie, aproape hipnotic as spune, cu atata atentie ca ti le poti inchipui in fata ochilor.

Mi s-a parut o carte ambitioasa, sofisticata, si m-a convins sa caut si alte carti ale scriitoarei. Poate The Blindfold sau Sorrows of an American.

Advertisements

10 Responses to “So many people are shut up tight inside themselves like boxes”


 1. September 20, 2011 at 8:20 pm

  Sa inteleg: cu toate ca “pretentios si coplesitor prin multitudinea de detalii carora nu le vedeam rostul”, cartea e faina totusi? Te-a prins? O recomanzi?

 2. September 23, 2011 at 1:45 am

  titlul chiar suna cu una din remarcile din filmul The Beaver…”dezbate” intr-un anumit mod ceea ce afirmai in titlu.. 🙂

  • 4 moonlightblues
   September 23, 2011 at 12:40 pm

   interesant ….nu am vazut inca filmul, poate in weekend daca le vad si pe cele pe care mi le-am propus
   cuvintele din titlu sunt ale sylviei plath, mi le notasem undeva acum ceva vreme si mi s-a parut ca se potrivesc perfect personajelor lui siri hustvedt 🙂

 3. 6 moonlightblues
  September 23, 2011 at 1:49 pm

  te referi la cel din 2003? sau a mai aparut vreunul?

 4. September 23, 2011 at 3:23 pm

  da cel din 2003 🙂 nu a mai aparut altceva din cate stiu eu 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


in cautarea filmelor pierdute

Bookdepository

buy the book from The Book Depository, free delivery

Coltul colectionarului


Advertisements

%d bloggers like this: